Oleje roślinne w kosmetyce

Oleje roślinne są z powodzeniem wykorzystywane w kosmetyce. To naturalny sposób na zdrową i piękną cerę. Oleje są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają zbawienny wpływ na skórę. Sprawiają, że skóra jest gładka, nawilżona, natłuszczona, mają działanie lecznicze, odprężające, tonizujące. Warto dowiedzieć się, które z olei roślinnych są najlepsze do potrzeb naszego rodzaju cery.

oleje roślinneZnanych jest około 100 różnych rodzajów olejów roślinnych stosowanych w kosmetyce. Naturalne składniki, takie jak oleje roślinne, są lepiej tolerowane przez skórę niż związki syntetyczne. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Najważniejszym kryterium w doborze kosmetyku powinien być jego skład INCI, zawierający na początku oleje roślinne i składniki aktywne. W tłuszczach rozpuszcza się łatwo wiele substancji naturalnych o dużej aktywności biologicznej np. witaminy A, E, D, β-karoten, fosfolipidy, barwniki roślinne.

Oleje roślinne dzielą się pod względem „tłustości” na schnące, półschnące i nieschnące. Dla cery tłustej i mieszanej najlepiej nadają się oleje schnące i półschnące. Do suchej i dojrzałej najodpowiedniejsze są oleje półschnące i nieschnące. Oleje nieschnące mogą działać komedogennie czyli zaskórnikotwórczo. W pielęgnacji cery szczególnie wartościowe są oleje z wysoką zawartością kwasów linolowego i linolenowego, które mają najmniejszy potencjał zapychania porów.

Najczęściej używane oleje w kosmetyce:

  • z oliwki europejskiej – Olea Europaea Fruit Oil
  • jojoba – Simmondsia Chinensis Seed Oil
  • arganowy – Argania Spinosa Kernel Oil
  • kokosowy – Cocos Nucifera Oil
  • słonecznikowy – Helianthus Annus Seed Oil
  • awokado – Persea Gratissima Oil
  • migdał – Prunus Amygdalus Dulcis Oil
  • winogoronowy – Vitis Vinifera Seed Oil
  • z kiełków pszenicy – Triticum Vulgare Germ Extract
  • z ziaren owsa – Avena Sativa Kernel Extract

OLEJE SCHNĄCE

Czarnuszka siewna / Czarny kminek (INCI: Nigella Sativa) – olej z czarnuszki
Skład: zawiera 28% nasyconych kwasow tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, 0,5-1,5% olejku eterycznego, witaminę E.
Zastosowanie i działanie: stosowany przy alergiach, neurodermitis, zapaleniach skórnych, grzybicach i trądziku. Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych przy zapaleniach oskrzeli, kaszlu czy przeziębieniach. Olej ma działanie równoważące, pielęgnujące, hamuje rozwój zapaleń

Dzika róża (INCI: Rosa Mosqueta) – olej z dzikiej róży
Skład: zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, witaminę A.
Zastosowanie i działanie: stosowany przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany wrażliwej, uszkodzonej skórze (także przez nadmierne opalanie), przy couperose (cerze ze skłonnością do pękających, rozszerzonych naczynek). Olej ten wspomaga łuszczącą się skórę, hamuje proces starzenia, równie dobry dla skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Używany w preparatach do pielęgnacji zniszczonych włosów (wzmacnia elastyczność). Wykazuje działanie ochronne, przeciwzapalne, rozjaśnia, uelastycznia i ożywia zmęczoną skórę, wygładza zmarszczki.

Konopia siewna (INCI: Cannabis Sativa) – olej z konopii
Skład: zawiera 54% kwasu linolowego, 17% kwasu alfa-linolenowego, 4% kwasu gammalinolenowego, 13% kwasu olejowego, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zastosowanie i działanie: używany jako dodatek do olejków do ciała lub do masażu, polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry.

Krokosz barwierski / Oset (INCI: Carthamus Tinctorius) – olej z krokosza barwierskiego; olej z ostu
Opis: zawiera 60-80% kwasu linolowego (najwyższy procent tegoż kwasu jaki zawarty jest w oleju roślinnym), 10-14% kwasu olejowego, 6% kwasu palmitynowego, 2-3% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego, 0,5% kwasu arachinowego, bogaty w witaminy E i A.
Zastosowanie i działanie: stosowany jako czysty olejek do ciała, jako dodatek w kosmetykach przeznaczonych dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej (z tendencją do tłustej), a także przy skórze ze skłonnością do stanów zapalnych.

Kukurydza (INCI: Zea Mays) – olej kukurydziany
Skład: zawiera 55-65% kwasu linolowego, 12-14% kwasu palmitynowego, 4% kwasu stearynowego, 29% kwasu olejowego, dużą ilość witaminy E.
Zastosowanie i działanie: ze względu na swoje własności stosowany jest przy każdym typie skóry, polecany zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej.
Wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie w skórze.

Ogórecznik lekarski (INCI: Borago Officinalis) – olej z ogórecznika lekarskiego
Skład: zawiera ok. 18-25% kwasu gammalinolenowego (GLA), bogaty we flawonoidy (kwercetynę, izoramnetynę, kemferol), garbniki, śluz, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne, saponiny.
Zastosowanie i działanie: mimo iż jest to olej schnący, polecany jest (ze względu na swoje właściwości) skórze bardzo suchej, popękanej, wrażliwej i łuszczącej się, stosowany także przy neurodermitis, w kremach przeciwzmarszczkowych.
Olej ten reguluje wilgotność skóry, regeneruje ją, łagodzi swędzenie.

Orzech włoski (INCI:Junglans Regia) – olej z orzecha włoskiego
Skład: zawiera 72% kwasu linolowego, 20% kwasu olejowego, 8% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B i E.
Zastosowanie i działanie: stosowany jako czysty olejek do ciała, polecany przy cerze tłustej i mieszanej (z tendencją do tłustej). Dobrze wchłanialny.

Pszenica (INCI: Triticum Aestivum) – olej z kiełków pszenicy
Skład: zawiera 44% kwasu linolowego, 10% kwasu linolenowego, 28% kwasu olejowego, 14% kwasu palmitynowego, 3% kwasu stearynowego, 1% kwasu arachinowego, bogaty w witaminy: A, D i E oraz lecytynę.
Zastosowanie i działanie: mimo, iż jest olejem schnącym polecany jest dla suchej, dojrzałej, mieszanej skóry, stosowany przy suchych, łamliwych włosach. Olej posiada właściwości lekko napinające, uelastyczniające, chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Uwagi: olej nie poleca się skórze tłustej, gdyż jest za tłusty. Zalecany do stosowania podczas ciąży w mieszaninie z innym olejem roślinnym (np. jojoba), co zapobiega powstawaniu rozstępów.
Zawartość witaminy E w oleju z kiełków pszenicy jest najwyższa jaką notuje się w olejach roślinnych.

Rokitnik (INCI: Hippophae Rhamnoides) – olej z rokitnika; olej rokitnikowy
Skład: zawiera 30% kwasu linolowego, 30% kwasu alfa-linolenowego, 34% kwasu palmitynowego, witaminę E, C, beta-karoten.
Zastosowanie i działanie: przeznaczony do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej (stosowany w kremach przeciwzmarszczkowych), a także podrażnionej słońcem, pękającej i wrażliwej. Olej z rokitnika szybko się wchłania, ma właściwości regenerujące, ochronne (chroni skórę przed złym wpływem czynników zewnętrznych).

Siemie lniane (INCI: Linum Usitatissimum) – olej z siemienia lnianego; olej lniany
Skład: zawiera 10% nasyconych kwasów tłuszczowych, 58% kwasu alfa-linolenowego, 15% kwasu linolowego, 17% kwasu olejowego, bogaty w witaminę E.
Zastosowanie i działanie: stosowany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń.
Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.

Słonecznik (INCI: Helianthus Annuus) – olej słonecznikowy
Skład: zawiera 12% nasyconych kwasów tłuszczowych, 50-70% kwasu linolowego, 20-40% kwasu olejowego, 3-10% kwasu palmitynowego, 2-10% kwasu stearynowego, bogaty w witaminę E.
Zastosowanie i działanie: stosowany w olejkach do ciała, do kąpieli, w mleczkach, przeznaczny dla skóry tłustej, mieszanej (z tendencją do tłustej), zanieczyszczonej, używany jako dodatek do kosmetyków przeciwsłonecznych.

Soja (INCI:Glycine Soja) – olej sojowy
Skład: zawiera 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 48-58% kwasu linolowego, 20-30% kwasu olejowego, 7-12% kwasu palmitynowego, 4-10% kwasu alfa-linolenowego, 2-6% kwasu stearynowego, ok. 2% kwasu arachinowego, bogaty w witaminę E i naturalną lecytynę.
Zastosowanie i działanie: przeznaczony dla skóry tłustej, mieszanej (z tendencja do tłustej), zanieczyszczonej i wrażliwej. Stosowany jako olejek do kąpieli. Dobrze wchłaniany przez skórę, chroni przed utratą wilgoci.

Wiesiołek (INCI: Oenothera Biennis) – olej z wiesiołka
Skład: zawiera 67% kwasu linolowego, 14% kwasu gammalinolenowego (GLA), 11% kwasu olejowego.
Zastosowanie i działanie: mimo, iż jest to olej schnący, polecany jest (ze względu na swoje właściwości) dla skóry dojrzałej (w kremach przeciwzmarszczkowych), suchej, łuszczącej się, wrażliwej, a także tlustej ze skłonnością do zanieczyszczeń, przy neurodermitis.
Olej z wiesiołka reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych, regeneruje, łagodzi swędzenia, poprawia elastyczność skóry.

Winogrono (INCI: Vitis Vinufera) – olej z pestek winogron
Skład: zawiera 85% kwasu linolowego, 10% kwasu olejowego.
Zastosowanie i działanie: stosowany jako olejek do ciała i masażu, w kosmetykach przy tłustej, zanieczyszczonej, mieszanej skórze (z tendencją do tłustej).
Wykazuje działanie lekko tonizujące, dobrze wchłaniany przez skórę.

OLEJE PÓŁSCHNĄCE

Andiroba (INCI: Carapas Guianensis) – olej andiroba
Skład: zawiera 46% kwasu olejowego, 20% kwasu linolowego
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry wrażliwej i mieszanej (z tendencją do zanieczyszczeń). Stosowany również przy cellulicie lub jako ochrona przed insektami.
Wykazuje właściwości antyseptyczne i pobudzające. Działa pozytywne przy opuchnięciach, obiciach, przy napięciu mięśni (łagodzi bóle).

Argan (Argania spinosa) – olej arganowy
Skład: zawiera 44,8% kwasu olejowego, 35,7% kwasu linolowego, 5,1% kwasu stearynowego, 12,6% kwasu palmitynowego, bogaty w witaminę E.
Zastosowanie i działanie: przeznaczony dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych. Olej ten wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające.

Calophyllum (INCI: Calophyllum Inophyllum) – olej calophyllum
Skład: zawiera ponad 49% kwasu olejowego, 21,3% kwasu linolowego, 14,7% kwasu palmitynowego, ponad 12% kwasu stearynowego, 15-20% żywicy.
Zastosowanie i działanie: używany jako dodatek do olejków leczniczych i maści przy ropiejącej lub zainfekowanej (np. trądzik), zanieczyszczonej skórze. Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność.

Migdały (INCI: Prunus Dulcis) – olej migdałowy (olej ze słodkich migdałów)
Skład: zawiera 65-68% kwasu olejowego, 24-26% kwasu linolowego, 6-8% kwasu palmitynowego, 1-2% kwasu stearynowego oraz witaminy i składniki mineralne.
Zastosowanie i działanie: olej migdałowy jest jednym z uniwersalnych olejów. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).

Morela (INCI: Prunus Armeniaca) – olej z pestek moreli
Skład: zawiera ok. 65% kwasu olejowego, ok. 30% kwasu linolowego, kwas palmitynowy, posiada śladowe ilości witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne.
Zastosowanie i działanie: stosowany jako czysty olejek do ciała lub do masażu (poprawia napięcie skóry), również jako dodatek w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Wykazuje działanie „odbudowujące”, utrzymuje nawilżenie skóry.

Orzech ziemny (INCI: Arachis Hypogaea) – olej z orzechów arachidowych/ziemnych
Skład: zawiera 13-45% kwasu linolowego, 36-72% kwasu olejowego, 6-16% kwasu palmitynowego, 1-7% kwasu stearynowego, 1-3% kwasu arachinowego, 2-5% kwasu behenowego, 1-3% kwasu lignocerynowego, śladowe ilości kwasu stearynowego, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olejek do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli. Mimo iż jest olejem półschnącym polecany jest (ze względu na swoje właściwości) bardzo suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie. Stosowany w maskach do włosów przy łupieżu. Olej działa na skórę zmiękczająco.
Uwagi: olej z orzeszków ziemnych można zastąpić oliwą z oliwek (mają podobne właściwości).

Sezam (INCI: Sesamum Indicum) – olej sezamowy
Skład: zawiera 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% kwasu olejowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olejek do ciała, do masażu, do kąpieli, stosowany w kremach, mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej (z tendencją do suchej), dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych, w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy.
Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe), reguluje pracę gruczołów łojowych.
Uwagi: nie powinien być stosowany przy neurodermitis lub zapaleniach skórnych!

OLEJE NIESCHNĄCE

Awokado (INCI: Persea Americana) – olej z awokado
Skład: zawiera 60-80% kwasu olejowego, 10-20% kwasu linolowego, 4-12% kwasu palmitynowego, do 2% kwasu stearynowego, do maksymalnie 2% kwasu linolenowego, lecytynę (ma działanie lekko emulgujące), sole mineralne, fitosterole, skwalen, bogaty w witaminy: A, B, D i E.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej. Bardzo dobry jako olej do masażu.
Podnosi wytrzymałość, uspokaja, wygładza, renegneruje, pielęgnuje, ochroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych.

Brzoskwinia (INCI: Prunus Persica) – olej z pestek brzoskwini
Skład: zawiera ponad 64% kwasu olejowego, 26% kwasu linolowego, 5,5% kwasu palmitynowego, 2,9% kwasu stearynowego.
Zastosowanie i działanie: można z powodzeniem stosować przy każdym rodzaju skóry, bardzo dobry jako olej do masażu i olejek do kąpieli. Dobrze wchłaniany i tolerowany przez skórę, zmiękcza naskórek, działa odświeżająco, ochronnie, poprawia karnację zmęczonej, szarej cery, delikatnie ściąga rozszerzone pory.
Uwagi: olej brzoskwiniowy można zastąpić olejem migdałowym lub olejem z pestek moreli (mają te same właściwości).

Czaulmugra (Hydnocarpus kurzii) – olej czaulmugrowy
Skład: zawiera 6% kwasu olejowego, 4% kwasu palmitynowego.
Zastosowanie i działanie: polecany dla skóry trądzikowej, zanieczyszczonej, przy różnego rodzaju chorobach skóry. Olej ma działanie pielęgnujące, antyseptyczne, ściągające.

Dynia (INCI: Cucurbita Pepo) – olej z pestek/nasion dyni
Skład: zawiera kwas linolowy i olejowy (razem ok. 70-80%), 10-25% kwasu palmitynowego, do 2% innych kwasów tłuszczowych, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk.
Zastosowanie i działanie: stosowany przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Używany przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów.
Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.

Jojoba (INCI: Simondsia Chinensis – Buxus Chinensis) – olej z jojoby
Skład: zawiera głównie palmitynian cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody), bogaty w witaminę F.
Zastosowanie i działanie: doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży).

Kokos (INCI: Cocos Nucifera) – olej kokosowy (zwany także tłuszczem kokosowym)
Skład: zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%), ok. 44% kwasu laurynowego, ok. 18% kwasu mirystynowego, ok. 11% kwasu palmitynowego, 6% kwasu stearynowego, ok. 7% kwasu olejowego, ok. 2% kwasu linolowego i 12% kwasu linolenowego.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzalej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające.

Makadamia (INCI: Macadamia Integrifolia) – olej z orzeszków makadamii
Skład: zawiera 57% kwasu olejowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olejek do ciała lub do masażu, polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej skórze, stosowany przy łamliwych, kruchych włosach.
Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry.

Miodla / Neem (INCI: Melia Azadirachta – Azadirachta Indica) – olej z miodli indyjskiej; olej neem
Skład: zawiera 53,4% kwasu olejowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego, 1% kwasu linolenowego.
Zastosowanie i działanie: przeznaczony dla skóry suchej, podrażnionej, zanieczyszczonej, łuszczącej się, skłonnej do zapaleń, przy egzemie. Stosowany w szamponach przeciwłupieżowych, w preparatach do higieny jamy ustnej.
Olej ma działanie lecznicze, uspokajające, antybakteryjne, łagodzi swędzenia. Skuteczny w walce z insektami i grzybami.

Oliwka (INCI: Olea Europaea) – olej oliwkowy; oliwa z oliwek
Skład: zawiera 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60-75% kwasu olejowego, 14-18% kwasu linolowego, 10-18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witaminę E.
Zastosowanie i działanie: polecany przy suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej skórze, stosowany w maskach do włosów, do pielęgnacji paznokci.
Oliwka ma właściwości rozgrzewające i ukrwiające.

Orzech laskowy (INCI: Corylus Avellana) – olej z orzechów laskowych
Skład: zawiera 78% kwasu olejowego, 14% kwasu linolowego, kwas palmitynowy, bogaty w witaminy, składniki mineralne i białko.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olejek do ciała lub do masażu (szczególnie do aromatycznych masaży), polecany dla skóry suchej, dojrzałej, bladej, ziemistej, zmęczonej i wrażliwej.
Olej wykazuje działanie ochronne, pielęgnujące, odżywcze i lekko tonizujące.

Palma olejowa / Olejowiec gwinejski (INCI: Elaeis guineensis) – olej palmowy
Skład: rafinowany olej palmowy zawiera ok. 51 % kwasu laurynowego, 17% kwasu mirystynowego, 13% kwasu olejowego, 8% kwasu palmitynowego, 2% kwasu stearynowego, 2% kwasu linolowego.
Zastosowanie i działanie: używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
Uwagi: olej palmowy ma bardzo podobne właściwości do oleju kokosowego.

Rycyna (INCI: Ricinus Communis – Castor Oil) – olej rycynowy
Skład: zawiera 85% kwasu rycynolowego, kwasy: olejowy, stearynowy i linolowy.
Zastosowanie i działanie: olej rycynowy jest bardzo rzadko używany w kosmetyce jako czysty olej, stosowany głównie w kosmetykach do pielęgnacji ust (szmiki ochronne, błyszczki).

Rzepak (INCI: Brassica Napus) – olej rzepakowy
Skład: 65% kwasu olejowego, do 20% kwasu linolowego, 9% kwasu linolenowego, ok. 55mg/100ml witaminy E, witaminę K i prowitaminę A.
Zastosowanie i działanie: przeznaczony dla skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej i źle ukrwionej.
Uwagi: olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek (mają podobne właściwości).

ziołaMACERATY – oleje roślinne z wyciągami z kwiatów/pąków lub ziół. Tego typu olej zawiera oprócz bogactw oleju bazowego, wszystkie wartościowe substancje aktywne z wyciągu danej rośliny (olejki eteryczne, enzymy, witaminy).

Algi (INCI: Algae – Fucus Vesiculosus in Glycine Soja) – olej z alg
Zastosowanie i działanie: stosowany jako dodatek do olejków do ciała, do kąpieli lub w emulsjach przy cellulicie. Polecany dla dojrzałej, suchej skóry, a także zanieczyszczonej i skłonnej do zapaleń.
Olej z alg ma właściwości nawilżające, działa przeciw procesom starzenia.

Aloe-Vera (INCI: Aloe Barbadensis in Sesamum Indicum; Glycine Soja; Brassica Napus) – olej z aloe vera
Zastosowanie i działanie: w kosmetyce stosowany najczęściej w maściach leczniczych przy suchej, pękającej, odwodnionej, zanieczyszczonej skórze, przy poparzeniach słonecznych, a także przy suchych włosach.
Olej z aloe vera aktywuje funkcjonowanie skóry, reguluje wilgotność, wspomaga odbudowywanie nowych komórek, działa ukrwiająco, ochronnie, napinająco i uspokajająco.

Arnika (INCI: Arnica Montana in Olea Europaea) – olej z arniki górskiej
Zastosowanie i działanie: używany jako dodatek w olejkach, maściach leczniczych, kremach przy zanieczyszczonej, tłustej skórze, przy couperose, zwichnięciach, obiciach, chorobach reumatycznych, zapaleniach i bólach stawów. Wykazuje działanie wygrzewające, antyseptyczne, regenerujące, wyciszające, hamuje rozwój zapaleń.

Dziurawiec (INCI: Hypericum Perforatum in Olea Europaea) – olej z dziurawca zwyczajnego
Zastosowanie i działanie: używany w olejkach do ciała, emulsjach przy suchej, wrażliwej, swędzącej skórze, także uszkodzonej przez słońce, przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie.
Olej z dziurawca działa napinająco, leczniczo, ożywiająco, ukrwiająco, rozluźniająco, wyciszająco, hamuje zapalenia skóry.
Uwagi: olej ten podnosi wrażliwość skóry na światło (reakcje fotouczulające!).

Łopian (INCI: Arctium Lappa in Buxus Chinensis; Helianthus Annuus) – olej z łopianu
Zastosowanie i działanie: stosowany przy tłustej, zanieczyszczonej skórze, przy trądziku, także przy nadmiernym wypadaniu włosów i łupieżu.
Olej z łopianu działa oczyszczająco, antybakteryjnie i antyseptycznie.
Uwagi: przy ostrym łupieżu lub nadmiernym wypadaniu włosów można w skórę głowy wmasowywać czysty olej.

Nagietek (INCI: Calendula Officinalis in Olea Europaea; Helianthus Annuus; Glycine Soja) – olej z nagietka lekarskiego
Zastosowanie i działanie: stosowany przy szorstkiej, pękającej, suchej, łuszczącej się skórze, a także przy zanieczyszczonej, wrażliwej i podrażnionej. Używany w produktach do pielęgnacji niemowląt, jako dodatek do kremów ochronnych. Olej z nagietka działa ukrwiająco, leczniczo, rozgrzewająco i ochronnie (hamuje zapalenia skóry).

Rumianek (INCI:Matricaria Chamomilla – Chamomilla Recutita in Olea Europaea; Buxus Chinensis) – olej z rumianku
Zastosowanie i działanie: polecany dla skóry tłustej, zanieczyszczonej, suchej, dojrzałej, wrażliwej i mieszanej (z tendencją do zanieczyszczeń). Stosowany przy suchych włosach, łupieżu, w kremach ochronnych, produktach After-Sun.
Olej z rumianku działa leczniczo, uspokajająco i łagodząco.

Źródło: wizaz.pl

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: